زندگی نامه ی فضیلتمآب محترم مولوی محمدمحق رئیس پوهنتون فاریاب

بسم الله الرحمن الرحیم

حَامِداً وَ مُصَلِّیاً وَ مُسّلِماً

زنده ­گی­ نامه­‌ی فضیلت­‌مآب محترم مولوی‌­صاحب محمدمحق رییس عمومی پوهنتون فاریاب

رئیس صاحب پوهنتون

     

   

مولوی محمدمحق فرزند نورمحمد، به­‌سال1350هجری­­- شمسی در قریه‌­­ی دره­ زنگ ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب، در یک خانواده­‌ی زراعت‌­پیشه و باغدار تولد شد. در هفت­‌سالگی پا به مکتب ابتداییه‌­ی قریه نهاد، متعلم صنف دوم بود که، افغانستان توسط قشون سرخ شوروی سابق اشغال شد و دروازه‌­ی مکتب دولتی قریه بسته شد.

    مولوی محمدمحق، تعلیمات دینی‌­را، نخست در زادگاهش قریه‌­­ی دره زنگ نزد داملاصاحب تورکمن، حاجی قاری­‌صاحب محمد­حسین، حاجی داملاصاحب غلام‌­سخی رجاء و مولوی­‌صاحب غلام‌­محمد دولت‌­آبادی فرا گرفت. به سال 1365هجری - شمسی با پیروی از سیره‌­ی رسول­الله (ص) راه پرخم و پیچ و دشوارهجرت‌­را پیمود و در پشاور- پاکستان به هدف کسب دانش دینی رحل اقامت افگند؛ مراحل ابتداییه، متوسطه، تکمله، صغرا، موقوف‌­علیه و دوره‌­ی حدیث­‌را در مدارس دینی آن­جا، فراگرفت و از محضر مبارک و پرفیض اساتید مشهوری چون: مولوی‌­صاحب عبدالرحمن تورکمن آقچه‌­ای، مولوی­‌صاحب باجوری پشاوری، شیخ‌­صاحب عبدالخالق مزاری، شیخ­‌صاحب ذکریا سمنگانی، شیخ­الاصول مولوی نجم­‌الدین خیرآبادی پشاوری، مولوی‌­صاحب صنوبر رستمی پشاوری، مولوی‌­صاحب غلام محبوب تورو پشاوری، مولوی­‌صاحب نورالهادی فرزند شاه منصورصاحب (رح) پشاوری، مولوی‌­صاحب سید قریش پشاوری یارحسینی­، مولوی‌­صاحب تاج محمد سواتی، دکتور شیرعلی­‌شاه پشاوری، شیخ­‌صاحب حسن­‌جان پشاوری، مولوی‌­صاحب یوسف سانچارکی، شیخ­‌صاحب ادریس ترنگزی پشاوری، مولوی‌­صاحب سمیع‌­الله باجوری، مولوی‌صاحب قاضی حمیدالله گوجرانواله پنجاب، مولوی‌­صاحب عبدالقدوس ارزگانی، مولوی­‌صاحب مدنی فرزند مولوی­‌صاحب اجمیر چهارباغی سوات، مولوی‌­صاحب فخرالاسلام اتومونزی، مولوی‌­صاحب عنایت­‌الله برهانی ننگرهاری و اساتید دیگر کسب فیض نمود. و به همین­‌گونه  به طریقت نقشبندیه گروید و دست بیعت به پیرصاحب سباق داد و طی دوسال دروس نقشبندیه و لطایف هفت­گانه را به اتمام رسانید.

    مولوی محمدمحق، در زمان تحصیل به مدت سه­‌ماه برای انجام فریضه‌­ی جهاد به کشمیر هند رفت و تحت فرماندهی شبیراحمد و بلال از فرماندهان مشهور حزب­‌المجاهدین، در سنگر داغ مبارزه علیه نیروهای هندوهای غاصب با شجاعت و متانت رزمید و فاتحانه به آغوش مدرسه بر گشت.

    مولوی محمد­محق، در زمان حاکمیت دورِ اول امارت اسلامی افغانستان  به وظایف رسمی چون: آمر سیاسی قوماندانی امنیه‌­ی هرات، دلگی­‌مشرمقیم کابل، ناظم لیلیه و مسوول مالی دارالعلوم­‌عربی کابل، استاد کورس‌­های عقیدتی لیسه‌­ی نادریه­‌ی کابل و مسوول نظامی قریه­‌ی دره­ زنگ گماشته شد و وظایف محوله‌­را به نحو احسن و با صداقت به فرجام رسانید.

    مولوی محمدمحق، به سال 1381 با کسب درجه‌­ی عالی(ممتازی) مولوی به زادگاهش برگشت و حدود دو دهه در مسند تدریس و فتوی نشست و به تدریس طلاب و هدایت مردم مشغول شد. پیش از فتوحات به حیث مدیر دعوت و ارشاد، جلب و جذب و امربالمعروف و نهی عن­‌المنکر ولسوالی گرزیوان، رییس‌­شورای فقهی و معاون شورای فقهی ایفای خدمت نمود. بعد از فتح ابتدا در بست 4 به حیث محتسب و متعاقبا بر اساس پیشنهاد مقام رهبری وزارت تحصیلات عالی­­­ - شیخ‌­صاحب ندامحمد ندیم (دامت برکاته) و حکم عالیقدر امیرالمومنین شیخ‌­القرآن و الحدیث مولوی‌صاحب هبت‌­الله آخندزاده­ (حفظه‌­الله)، در بست (2) به صفت رییس پوهنتون فاریاب  مقررشدکه، که تا الحال این وظیفه‌­ی خطیر و مهم را با درایت کامل و با کمال امانت‌­داری و صداقت به پیش می­برد.  

    مولوی محمد محق، بنابر داشتن شایستگی شخصی، ظرفیت علمی و تثبیت صداقت و تقوا؛ براساس پیشنهاد (2121) مورخ 4/5/1445 مقام‌ وزارت تحصیلات‌­عالی و حکم شماره (2480) مورخ 14/5/1445 مقام‌­عالی ریاست‌­الوزراء در بست (1) در کرسی ریاست عمومی پوهنتون فاریاب، ارتقای مقام یافت.