معرفی پوهنحٔی زراعت

 معرفی پوهنحٔی

 پوهنحًی زراعت در سال 1383 با دو دیپارتمنت منظورشده در چوکات موسسۀ تحصیلات عالی وقت به کار آغاز کرد. آغاز فعالیت پوهنحًی زراعت با یک دیپارتمنت(اگرونومی) و سه تن استاد در سال 1384 بوده که درسال 1395 دیپارتمنت علوم حیوانی با جذب دوتن استاد نیز فعال گردید و در سال 1388 برعلاوه دو دیپارتمنت فوق، دیپارتمنت اقتصاد و توسعه زراعتی نیز منظور گردید و در اثر سعی و تلاش اعضای این پوهنحًی در سال 1390 دیپارتمنت های باغداری و حفاظه نباتات و در سال 1391 دیپارتمنت جنگلداری و منابع طبیعی نیز منظور گردید. که فعلاً در پنج دیپارتمنت عملاً محصلان در حال آموزش و تحصیل میباشند. 

    پوهنحی زراعت پوهنتون فاریاب یکی از پوهنحی های پوهنتون فاریاب بوده که از(15) سال به این طرف برای سکتور زراعت، متخصص تربیه می نماید. تا آنها در راستای انکشاف وترقی کشور خدمات ارزنده وشایانی را انجام دهند. 

    اولین دوره فارغان را در سال 1387 به تعداد  12  نفر به جامعه تقدیم نموده است. این پوهنحی دارای یک باب تعمیرتدریسی و یک قطعه فارم تحقیقاتی میباشد که هم اکنون استادان ومحصلان بعضی رشته ها مصروف تحقیق میباشند.

     پوهنحی زراعت دارای بیش از 26 تن استاد از درجه تحصیلی لیسانس تا دوکتورا و از پوهیالی تا پوهنوال می­باشد که اکثرأ در پوهنتون های ترکیه، قزاقستان، تاجکستان، هند و روسیه به سویه ماستر و داکترا تحصیل نموده اند.

پوهنحًی زراعت از لحاظ ساختار فزیکی، دارای تعمیر تدریسی دو طبقه یی بوده که شامل 11 واحد درسی، 6 واحد اداری، 1 واحد لابراتوار و یک باب کتابخانه می باشد.

این پوهنحًی تا به حال دوازده دوره را از رشته های مختلف فارغ التحصیل و به جامعه تقدیم نموده است.

تصویر پوهنحٔی زراعت

 

الف:دیدگاه

پوهنحی زراعت پوهنتون فاریاب در قسمت آموزش قوای بشری متخصص، متعهد به وطن، آراسته به دانش نوین وپابند به ارزش های ملی واسلامی، کیفیت عالی تدریس و در تأمین عدالت اجتماعی سعی می نماید. تا باشد جایگاه مناسبی را در کنار سایر نهاد های تحصیلی کشور کسب نموده از موقف واعتبار بالای برخوردار باشد.

ب: ماموریت

ماموریت پوهنحی زراعت در چوکات پوهنتون فاریاب، تربیه اشخاض مسلکی، متخصص، مجهز به دانش نوین  و تحصیلات عالی باکیفیت که جوابگوی نیازمندی های سکتور زراعت ومالداری در کشور بوده، سبب رشد وانکشاف اقتصادی ورفاه جامعه گردد.

ج: اهداف اساسی یا راهبردی

در افغانستان برای سرمایه گذاری های وسیع و فراگیر در سکتور زراعت دلایل موجه و قوی وجود دارد. سکتور زراعت به استثنای مواد مخدر یک ربع تولید مجموعی ناخالص ملی(GDP) را تشکیل میدهد. بیشتر از 75 تا 80  درصد نفوس افغانستان و تقریبآ 80 تا 90  درصد قشر فقیر کشور  در ساحات روستائی زنده گی داشته و زراعت در معیشت آنها یک نقش بارز را بازی میکند. تقریباً نصف از خانواده ها حد اقل بخشی از عواید خویش را از راه زراعت بدست آورده و 40 در صد قوای بشری دراین سکتور مصروف کار بوده که 67 در صد عاید ملی کشور را تشکیل میدهد. افغانستان 39.80 ملیون هکتار زمین قابل کشت دارد که از جمله تنها 7.7 ملیون هکتار زمین تحت کشت دارد و آنهم سالانه تنها 4 ملیون هکتار زمین کشت میگردد. بناءً اگر تمام زمین های قابل زرع تحت کشت آورده شود، از واردات محصولات زراعتی کاسته شده و نقش عمده را در صادرات غله جات، حبوبات، نباتات صنعتی، میوه جات، محصولات حیوانی، سبزیجات و غیره خواهد داشت. افغانستان دارای 75 ملیارد متر مکعب آبهای شیرین داشته  که متاسفانه 75 فیصد آبها به خارج از کشور میریزد. با اداره و تنظیم درست آب به کمک سکتور های مربوطه ( زراعت، برق، وزارت مواد مخدر و انکشاف دهات) میتوان میزان استفاده معقول آب را در کشور بلند برده و از فیصدی رفتن آبهای کشور به خارج کاهش بعمل می آید.  این سکتور از دیدگاه وسیع برای اقشار فقیر کشور مانند افراد فقیر، بی زمین، زنان، کوچیها و تآمین مصونیت غذائی نقش اساسی را دارا می باشد.

بر مبنای  دلایل فوق و استفاده از زراعت عصری به عوض زراعت عنعنوی که جوابگوی نیازمندی های عصر زمان نمی باشد، پوهنځی زراعت پوهنتون فاریاب که در سال 1383 هجری خورشیدی مطابق به  2004 میلادی در چوکات پوهنتون فاریاب ایجاد گردیده است. هدف اساس این پوهنځی قرار ذیل توضیح میگردد:

  1. تربیه متخصصین زراعت که بتوانند تقاضای جامعه ومارکیت را برآورده نمایند و در انکشاف زراعت مفید واقع شده و جامعه را در سکتور همکاری نماید.
  2. انکشاف پروگرام های متخصصین زراعت درسطوح مختلف لیسانس که بتوانند با پیشرفت های علمی همگام باشند.
  3. انجام تحقیقات علمی که راه حل  برای مشکلات زراعتی و تامین مصؤنیت غذایی در کشور می باشد.
  4. ایجاد هماهنگی و همکاری های علمی  تحقیقی بین پوهنځی های  زراعت پوهنتون های ملی وبین المللی، فعالیت های ماموریتی، کنفرانس ها، سیمینار ها، ورکشاپ ها، پروژه های یکجایی و تبادله مهارت ها.
  5. انجام تالیفات وترجمه کتب، آثار علمی، نشر مقالات تحقیقی در ژورنال های ملی و بین المللی، ارایه سیمینار ها و ورکشاپ های علمی و مسلکی و دیگر فعالیت های اکادمیک جهت استفاده نیاز مندان وعلاقه مندان درسکتور زراعت ومالداری.